رسانه زندگی زنان افغانستان را تغییر داده است

ساخت وبلاگ

به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، وب سایت مجله‌زنان نوشت: افغانستان مکان امنی برای زنان نیست. این کشور جنگ زده در رده 152 در میان 155 کشور دنیا سازمان ملل برای حذف نابرابری جنسی قرار دارد.

اما در سالهای اخیر زنان در افغانستان با تحولات مختلفی از دوران طالبان مواجه بودند و پیشرفت های  را در حوزه های مختلف بدست آوردند.

مجله زنان در مورد وضعیت زنان افغانستان مصاحبه ای را با «روبرتا استالی» فیلم ساز و نویسنده کانادایی که زندگی سه زن، یک خواننده، یک مجری تلویزیون و یک فیلم ساز را در فیلم مستند خود روایت می‌کند‌،‌ انجام داده است که در ادامه آنرا خواهیم خواند.

این فیلم ساز کانادایی گفت: بسیاری در غرب فکر میکند که پول و تلاش آنها در افغانستان به هدر رفته است، در حالی که وقتی فعالیت زنان را در عرصه‌های مختلف اجتماعی مشاهده می‌کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که افغانستان تغییر کرده است و قابل مقایسه  با گذشته نیست.

وی با بیان اینکه در زمان طالبان کسی به مرگ زنان اهمیت نمی داد، گفت: در حال حاضر اگر یک زن در افغانستان مورد ظلم واقع شود، مردم سرتاسر دنیا از آن باخبر شده و در این مورد واکنش نشان می‌دهند.

استالی در ادامه به تاثیر رسانه بر زندگی دختران افغانستان اشاره کرده و گفت: رسانه زندگی زنان افغانستان را تغییر داده به گونه‌ای  که دیگر جامعه سنتی و محافظه کار افغانستان سرنوشت آنها را تعیین نمی‌کند.

مجله زنان: چه چیز الهام بخش شما برای تهیه این مستند بوده است؟

استالی: من در سال 2002 در افغانستان بودم و برای مجله  زنان در مورد فرهنگ،‌ آموزش زنان مطلب تهیه می‌کردم. یک روز به  مدرسه‌ای در شمال کابل  رفتم و در آنجا رسانه زیادی از روزنامه و تلویزیون دیدم که قبلا در مورد آن چیزی نشنیده بودم، مجلات که بعضی آنها حتی به زبان انگلیسی بود. و علاقمند شدم تا تاثیر رسانه را بروی تغییرات اجتماعی در زنان را بررسی کنم که منجر به ساختن این مستند شد.

مجله زنان: کدام بخش کار زنان در رسانه‌های افغانستان، برای شما جذاب بوده است؟

استالی:‌ زنان مجری و خبرنگاران روزنامه را دیدم و به آنها گفتم واقعا فوق‌العاده است که شما در حوزه رسانه فعال هستید. من در این مورد چیزی نمی‌دانستم و فکر کردم که بسیار مهم است که سایر مردم نیز در مورد این تغییر بزرگ اطلاع پیدا کنند. بسیاری در  کشورهای غربی فکر می‌کنند که پول و تلاشها در افغانستان به هدر رفته است.

به همین خاطر من تلاش کردم که این مستند در همه جا پخش شود. و با خودم فکر کردم که بهتر است بجای شیوه‌های عادی که معمولا در قالب مجله درباره این وقایع تهیه می شود، کاری متفاوت‌تری انجام دهم.

مجله زنان: شما مژده جمالزاده خواننده افغانستان را که در سال 2010 از سوی طالبان به مرگ تهدید شد، در فیلم خود بیشتر مورد توجه  قرار دادید. چه چیز این خواننده شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

استالی: اراده وی برای کمک به زنان افغانستان. او بسیار الهام بخش بود و بنظر من این الهام بخش بودن باعث ترس گروه‌های‌ تروریستی از نفوذ وی شده است.

مجله زنان: شما در بخشی از این مستند از فرخنده که در سال 2015 به دلیل سوزاندن قرآن کشته شد اشاره می‌کند؟ چه تاثیری پوشش  رسانه‌ای این خبر داشت؟

استالی:‌ زمانی که مرگ فرخنده اتفاق افتاد، برق قطع شده بود. و بخش وسیعی از کشور در مورد این خبر اطلاعی نداشتند. بسیاری از  مردم بوسیله موبایل خود از این واقعه فیلم برداری کرده و آن را در اینترنت پخش کردند.

این واقعه هشداری برای رسانه‌های بین‌المللی و همچنین معترضان در افغانستان و سرتاسر دنیا بود. در زمان طالبان کسی به مرگ زنان اهمیتی نمی‌داد. اما در حال حاضر مردم سرتاسر دنیا به این طور قضایا واکنش نشان می دهند.

در حال حاضر وب سایتی در کابل راه اندازی شده که زنان می توانند به آنجا مراجعه کرده و داستانهای خود را در موارد مختلف بیان کنند. بنابراین رسانه زندگی زنان را تغییر داده است.

مجله زنان: چه چیزی نگاه شما را در مورد آینده افغانستان تغییر داده است؟

استالی: مژده و تعداد دیگری از خوانندگان افغانستان کنسرتی را در فضای آزاد در محوطه شبکه تلویزیونی خورشید برگزار کردند. که کار بسیار حرفه‌ای و با یک سیستم صدای خوب انجام شد. همه زنان در ردیف اول کنسرت نشسته و لباسهای سنتی با رنگهای متنوع پوشیده بودند.

در این جلسه مردان نیز حضور داشتند. در هنگام شب همه افراد حاضر در حال آواز خواندن بودند. این لحظه‌ای بود که احساس کردم با یک افغانستان متفاوت مواجه هستیم.

و همه این حوادث به شما امید داده و شما را متوجه این موضوع می‌کند که اگر مشکلات امنیتی حل شود، جوانان این کشور پر از انرژی هستند و چیزی نمی‌تواند جلو آنها را برای پیشرفت بگیرد.

مجله زنان: دسترسی به رسانه چه معنای برای زنان افغانستان دارد؟

استالی: حتی در این جامعه بشدت محافظه کار، 70 درصد دختران گوشی موبایل دارند. و در افغانستان خدمات اینترنت 3g , 4g در دسترس است.

بنابراین مردم می توانند از سایت فیلم دانلود کنند. دختران نیز از نرم افزارهای موبایل مانند واتس آب، وایبر برای  حرف زدن با دختران تمام دنیا استفاده می‌کند. و قابل تصور نیست که رسانه ذهن و دنیای آنرا را وسعت داده است.  

این موضوع به آنها می آموزند که چطوری می توانند زندگی خود را تغییر دهند و بنابراین دیگر جامعه سنتی و محافظه کار افغانستان سرنوشت آنها را تعیین نمی‌کند.

مجله زنان: چه تاثیری شما انتظار دارید که مستند شما داشته باشد؟

استالی:‌ در واقع اگر این مستند تاثیر رسانه را بروی زنان افغانستان نشان دهد، به کشورهای غربی اهمیت رسانه را نشان خواهد داد. تا حدودی با توجه به حمله ترامپ به رسانه‌های، نقش آنها دوباره مهم شده است.  

امیدوارم این مستند منجر به یک حرکت اجتماعی  شود حرکتی که در آن رسانه مهم است و بطوری که زندگی و سرنوشت زنان افغانستان را به صورت مثبت تغییر داده و بنابراین می‌تواند زندگی زنان را در غرب نیز تغییر دهد.

انتهای پیام/

قاب کوچک...
ما را در سایت قاب کوچک دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : امیر ghabekochak بازدید : 200 تاريخ : پنجشنبه 21 ارديبهشت 1396 ساعت: 17:08